Home Τα νέα μας ΓΕΓΟΝΟΤΑ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΕΝ ΠΑΙΑΝΙΑΣ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΕΝ ΠΑΙΑΝΙΑΣ PDF Print E-mail

 Η ΧΕΝ Παιανίας είναι μία Ομάδα ΧΕΝ. Αναπτύσσει εθελοντική δράση 

στην πόλη της Παιανίας και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι μία απο τις 27 τοπικές  ΧΕΝ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και συνθέτουν την ΧΕΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Παράλληλα, είναι μία από τις 22.000 κοινότητες στον Κόσμο, όπου  Γυναίκες και κορίτσια , εμπνέονται από τις Αρχές του Χριστιανισμού και δεσμεύονται για την ολοκληρωμένη και ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνία.  Όλες μαζί αποτελούν την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΕΝ. Η διεθνής ονομασία της ΧΕΝ είναι:  Yung  Women Christian Association και  αναγνωρίζεται  με τα αρχικά:  Y.W.C.A.    Τον Φεβρουάριο του  1978 η ΧΕΝ λειτούργησε για πρώτη φορά στην πόλη μας.                                                                 Μιά ομάδα 10  γυναικών από την Παιανία,  προσκεκλημένες  στο σπίτι της  Ειρήνης Αλεξίου γνώρισαν   την τότε Πρόεδρο ΧΕΝ Ελλάδος,  Αθηνά Αθανασίου,  γοητεύτηκαν από το ήθος και την προσωπικότητά της,    και είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από έμπειρα χείλη τους σκοπούς και την ιδεολογία της Οργάνωσης, καθώς και την Παγκόσμια διάστασή της .  Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για την οργάνωση και τη λειτουργία της ΟΜΑΔΑΣ ΧΕΝ ΠΑΙΑΝΙΑΣ, σε ένα μικρό υπόγειο χώρο. Μικρή ομάδα Εθελοντριών ανέλαβε να εξασφαλίσει    και να εξοπλίσει τον χώρο, και  τον Ιανουάριο του 1979 λειτούργησε το πρώτο πρόγραμμα. Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της ΧΕΝ στην Παιανία, ο στόχος του προγράμματος ήταν η επιμόρφωση της γυναίκας, με γνώσεις, δεξιότητες , επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού, που της επέτρεπαν να αναπτύσσεται και να βελτιώνει την κοινωνική της κατάσταση: Κοπτική-Ραπτική,  Κέντημα, Μαγειρική, αλλά και Ζωγραφική, Ιστορία της Τέχνης κ.λ.π. Η καλλιέργεια  του εθελοντισμού ήταν προϋπόθεση για να λειτουργήσει η κάθε δράση, αφού τα μέλη της ομάδας στήριζαν όλες τις προσπάθειες και ασκούσαν τις διοικητικές ευθύνες. (φωτο)Με την πάροδο του χρόνου η ΧΕΝ Παιανίας αναπτύχθηκε: Τα προγράμματά της εξελίχθηκαν για να συμβαδίσουν με τις Προτεραιότητες της Παγκόσμιας ΧΕΝ,(κλικ) που αφορούν τη ΓΥΝΑΙΚΑ και το ΠΑΙΔΙ.

Προγράμματα-Σταθμοί στη δράση της ΧΕΝ Παιανίας είναι:

1982: ΟΜΑΔΑ ΒΙΒΛΙΟΥ (φωτο)

1985: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ (φωτο)

1985: ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

1988: ΚΙΝΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

1989: ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΩΛΙΑ  σε καθημερινή βάση(φωτο)

1990: ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ,  μητέρων  της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΦΩΛΙΑΣ : Θέματα αγωγής παιδιών.

1990: ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:  μεικτή ομάδα από Ελληνίδες και Αλλοδαπές.

1992-1993 : ΟΜΑΔΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ : με τη μέθοδο της Ομάδας Βιβλίου(φωτο)

1994: ΟΜΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΦΗΒΩΝ

1994: ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ. Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας για παιαδιά : στήριξη από εθελόντριες

1997: Ο.Η.Ε.  «ΟΡΑΜΑΤΑ»: Έκθεση φωτογραφίας  και  Ημερίδα με θέμα: «Βοράς-Νότος»             Συνδιοργάνωση με ΧΕΝ Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Σπάτων, στο Κορωπί.

1999: ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ : με τη στήριξη εθελοντριών.

2000: ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ : με τη στήριξη εθελοντριών(φωτο)

2001: Ο.Η.Ε. ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 163 ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ: «Ρατσισμός/Ξενοφοβία»(φωτο)  ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Γυναίκες και Παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες»(φωτο)

2005: ΤΑΧΥΡΥΘΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΒΟΗΘΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ (BABY SITTERS) Με τη στήριξη εθελοντριών/ εξειδικευμένων επαγγελματιών από την πόλη.

2007: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

2008: ΜΙΚΡΟΙ  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ : ομάδα παιδιών με στήριξη από εθελόντριες (φωτο)

2008: ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ : με τη στήριξη της ΧΕΝ Ελλάδος.(φωτό)

2008: ΒΙΒΛΙΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ : ομάδα παιδιών με στήριξη από εθελόντριες (φωτο)

Παράλληλα με τα προγράμματα αυτά, λειτούργησαν κατά καιρούς με επιτυχία  Εργαστήρια δεξιοτήτων για Γυναίκες και παιδιά, Ομάδες συμβουλευτικής, Ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

ΑΣΚΗΣΗ  ΣΤΗΝ  ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ (φωτο)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ  ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ  ΓΙΑ  ΠΑΙΔΙΑ  (φωτο;;;)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ  ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ  για  ΓΥΝΑΙΚΕΣ  και  για  ΕΦΗΒΕΣ

ΟΜΑΔΕΣ  ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ   και  ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ  ΓΟΝΕΩΝ (φωτο)

ΟΙ  ΓΥΝΑΙΚΕΣ  ΠΑΝΕ  ΘΕΑΤΡΟ    -    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  ΠΑΝΕ  ΘΕΑΤΡΟ

Από το 2004 λειτουργεί  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ  ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ.(φωτο)

 Στελέχη της  ΧΕΝ Παιανίας  έχουν πάρει   μέρος κατά καιρούς , σε όλες τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που έχει οργανώσει η ΧΕΝ Ελλάδος, με στόχο:

την ανάπτυξη και την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της ,  και

την προώθηση των εκάστοτε νέων προγραμμάτων, για τις ανάγκες της Γυναικας και του παιδιού.